اختلال شایع گفتاری
معرفی اختلالاتی که در کلینیک گفتاردرمانی برای آنها خدمات ارایه می شود.
اشکال در تلفظ آواها و هجاها:
- به دلیل مشکلات ساختاری و عصبی مثل شکاف لب وکام، انواع فلجی اندام های گفتاری،
- فقدان مشکل ساختاری وعصبی،به دلیل تاثیر محیط و الگوی نادرست گفتاری.
-تأخیر در فراگیری گفتاروزبان به دلیل افت شنوایی و ناتوانی ذهنی
-لکنت: یک اختلال گفتاری است که ممکن است از 18 ماهگی تا 12 سالگی رخ دهد. اما بیشترین احتمال وقوع لکنت بین 5-2 سالگی، زمانی که کودک با سرعت زیاد در حال یادگیری زبان است، می باشد.
(لکنت بصورت تکرار آوا، هجا، کلمات تک هجایی و بخشی از کلمه را بیش از دوبار تکرار کند، کشش (آوا یا جریان هوا ادامه می یابد اما حرکت اندام های تولیدی متوقف می شود) و قفل ( در سیستم تنفسی، حنجره و اندام های تولیدی) غیرارادی در گفتار دیده می شود.که معمولا همراه با تلاش برای بیان درست کلمات، رفتارهای گریزی و اجتنابی را انجام می دهند.
زبان پریشی:
اختلالی است که در اثر صدمه به بخش هایی از مغز که با زبان (language)در ارتباط هستند به وجود می آید. زبان پریشی منجر به مشکلاتی در صحبت کردن، گوش دادن، خواندن و نوشتن می شود. این مشکلات ممکن است در برخی یا همه ی زمینه های مذکور ، به درجات مختلف و به دو صورت اختلال در درک یا اختلال در بیان دیده شود. افراد مبتلا به زبان پریشی ممکن است با اختلالات دیگری نیز دست به گریبان باشند.از جمله :
دیزآرتری، کنش پریشی یا مشکلات بلع .
دیز آرتری:
یک اختلال حرکتی گفتار است. عضلات دهان، صورت و سیستم تنفسی ممکن است ضعیف شوند، به آرامی حرکت کنند، و یا پس از سکته مغزی و یا آسیب های دیگر مغز؛ حرکتی نداشته باشند. نوع و شدت دیزآرتری به آن منطقه ای از سیستم عصبی که آسیب در آن ایجاد شده است ، بستگی دارد. برخی از علل این اختلال عبارتند از؛ سکته مغزی، ضربه به سر، فلج مغزی و دیستروفی عضلانی. هم کودکان و هم بزرگسالان می توانند دچار این اختلال شوند.
کنش پریشی:
یک اختلال گفتاری حرکتی است. کودکان و بزرگسالان مبتلا به این اختلال در گفتن صداها، هجاها و کلمات مشکل دارند. این مشکل ناشی از ضعف عضلات یا فلجی نیست. بلکه برنامه ریزی مغز برای حرکت بخش هایی از بدن که در گفتار دخالت دارند (مانند لب ها، فک، زبان و تارهای صوتی) دچار اشکال است. فرد مبتلا می داند که می خواهد چه بگوید، اما مغز او در هماهنگ کردن حرکات عضلاتی که برای گفتن این کلمات مورد نیاز هستند با مشکل روبرو است.
اختلال صوتی:
رایج ترین نشانه های اختلال صوتی، گرفتگی صوتی است. نشانه های دیگر اختلالات صوت شامل ناتوانی در بلند صحبت کردن، کیفیت یکنواخت صوت، صحبت کردن با فشار، زیر یا بم بودن نامناسب صدا ، ناتوانی در تولید صداهای زیر( به ویژه در خواننده ها ) نفس آلودگی صوت ، درد در ناحیه قفسه سینه ، گوشها وگلو و لرزش صوت می باشد.
اختلال یادگیری:
ناتوانی یادگیری وابسته به زبان، اختلالی است که در آن فرد مبتلا نمی تواند متناسب با سن و پایه تحصیلی خود، خواندن، نوشتن و یا هجی کردن را بیاموزد. این اختلال ناشی از پایین بودن توان ذهنی و هوش فرد نیست. بیشترافرادی که مبتلا به این اختلال تشخیص داده شده اند، بهره هوشی متوسط یا بالاتر داشته اند.
اختلال بلع:
به هرگونه مشکل خوردن مواد غذایی و آشامیدن مایعات گفته می شود . در واقع اختلال بلع، مشکل در انتقال مواد غذایی جامد یا مایع از دهان تا معده است. برخی از علائم رایج شامل مشکل در کنترل لقمه غذایی یا بزاق در دهان، مشکل در شروع (راه اندازی) عمل بلع، سرفه، احساس خفگی، عفونت تنفسی (پنومونی) کاهش وزن دور از انتظار، گرفتگی صدا به دنبال غذا خوردن، برگشت غذا از بینی است.
نتیجه:
به یاد داشته باشید که اگر چنانچه تأخیر در بیان کلمات (اگر کودک شما تا سی ماهگی هنوز کلمات ارتباطی ندارد از این نظر باید مورد بررسی قرار گیرد).
گردآورنده: نرگس خلج – کارشناس گفتاردرمانی
شماره تماس 1-47-47-332-028
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید